Başlangıç > AJAX, HABERLER, MESLEKTEN > AJAX-TR ‘Yİ DUYDUNUZ MU?

AJAX-TR ‘Yİ DUYDUNUZ MU?

ajax_tr.JPGAslında bu yazıyı yazmak için biraz geç kaldım ama hiç yazmamak da olmaz diye düşündüm. Bildiğiniz gibi Web 2.0 ile AJAX adlı bir teknoloji de kendinden söz ettirmeye başladı. Hatta bazılarımız Web 2.0 eşittir AJAX gibi denklemler kurduk. Aslında burada tek ortak yanları aynı zamana denk gelmeleri ve AJAX sayseinde Web 2.0 girişimlerinin rahatlıkla gerçeklenebilir olması.

AJAX yapısı sayesinde artık web uygulamaları daha performanslı ve kullanıcı dostu oldu. Gerçekten de çok önemli bir teknoloji. Fakat yeni bir buluş değil. Yani önceden kullanılan XML ve JAVASCRIPT teknolojilerini bünyesinde barındıran çatı bir teknoloji. Ben de AJAX’ ı uzun zamandır tanımama rağmen katıldığım bir AJAX seminerinde detaylarını öğrenebilidim. O zamandan beri bu konuda kaynak araştırırken önce AJAXNEDİR? Google Grubuyla tanıştım. Orada çok fazla hareketlilik yoktu ve sevgili arkadaşlarım Erhan Yakut ile Erhan Burhan bu konuda Türkçe kaynak sunmak amacıyla yola çıktılar. İşte bu sayede AJAX-TR yayına başladı.

AJAX-TR bu konudaki adam akıllı tek Türkçe kaynak diyebilirim. Konuya yeni ısınanlar için sanırım yabancı kaynaklardan çalışmak biraz zor oluyordur. Bu nedenle ajax-tr ilk günden bu yana çok iyi bir şekilde takip ediliyor. Gerçekten çok sağdık bir ziyaretçi kitlesi oluştu ve yazılan yazılar çok fazla kişi tarafından okunuyor. Biz de elimizden geldiğince iyi bir içerik için ne gerekliyse yapmaya çalışıyoruz. Haftada en az 4 makale yayınlamak öncelikli hedefimiz.

Ben ise bu güzel ortama XML konusundaki yazılarımla destek veriyorum.  Şimdilik AJAX konusunda diğer yazar arkadaşlar gerekli içeriği sağlıyorlar. Ben de belki bir zaman sonra ASP.NET ve AJAX entegrasyonu üzerine de yazılar yazabilirim. Fakat öncelikle XML konularını bitirmeyi hedefliyorum. Burada XML’in önemi çok büyük çünkü sunucu ve istemci arasında veriler klasik HTTPREQUEST ile değil de XMLHTTPRQUEST ile gidip geliyor. Bu yapı sayesinde istemci ile sunucu arasındaki trafik de azalmış oluyor çünkü bu yapı ile veriler sıkıştırılarak taşınıyor.

Özetele eğer AJAX konusuyla ilgileniyorsanız ve Türkçe kaynak arıyorsanız AJAX-TR tam size göre bir yer. Ajax-Tr zamanla daha iyi bir içerik ve daha farklı özellikleri de bünyesine katarak yoluna devam edecek.

YAZARLAR:

  • İBRAHİM DEMİR
  • ERHAN BURHAN
  • ERHAN YAKUT
  • ERHAN ABAY
  • ONUR KÖSE

YAZDIKLARIM:

                     

Kategoriler:AJAX, HABERLER, MESLEKTEN
  1. Şubat 11, 2007, 7:34 pm

    Merhaba İbrahim,

    Artık yeni bir yazarımız yeni bir Erhan’ımız daha var, Erhan ABAY 🙂 Umarız site amacımız doğrultusunda çok daha iyi yerlere geliriz.

  2. Şubat 11, 2007, 7:53 pm

    Abi kıskanıyorum artık ya bu ne böyle lord of the ERHANS oldunuz ya. Acilen siteye ibrahim adında yazarlar aranıyor diye bir yazı ekleyeceğim.

    Hemen Erhan’ı da ekliyorum buradaki yazıma

  3. Şubat 13, 2007, 1:13 pm

    Evet, bir Erhan’lar ittifakı oluşturma gayretindeyiz 🙂 4. ya da 5. bir Erhan gelmezse şaşmayın yani 🙂

    Bu arada, kendi günlüğünde AJAX-TR’yi tanıttığın teşekkürler.

  4. Şubat 13, 2007, 7:44 pm

    Ajax-tr başımızın tacı ama ben bu Erhan birliğini kıracam abi yaa bir kaç ibrahim bulup olaya ağırlık koymak istiyorum. 🙂

  5. vedat
    Eylül 11, 2007, 3:57 pm

    ibrahim, benide ajax konusunda bilgilendirirsen sevinirim 😉

  1. No trackbacks yet.

Yorum bırakın